Om man har en egen trädgård är man själv ansvarig för att halkskydda i den. Man kan inte beskylla hyresvärdar eller liknande för bristfälligt halkskydd. Man kanske inte behöver ha halkskydd hela vägen ut i gräsmattan, men på vägar eller stigar bör man se till att det går att promenera utan att man halkar.
Ta bort snö och is
Genom att ta bort snö och is blir det lättare att gå utan att halka. Genom att besöka https://www.rembutiken.se/snoslungor/ och köpa reservdelar till en bra snöslunga kan man snabbt få bort snö från gångvägar och större ytor utan att man behöver skotta. Snöslungan kan ställas in på olika djup så man kan göra marken i stort sett snöfri, vilket skyddar bra mot halka.
Olika typer av halkskydd
Utomhus går det utmärkt att använda halkskydd för skor och de fungerar bra. Men om isen är väldigt hård kan även broddar och liknande ha svårt att få grepp. Vet man med sig att man har partier i trädgården som ofta blir rejält hala kan man tjäna på att sätta upp räcken att hålla sig i. Man kan också prova olika typer av halkskydd. Vissa skor har inbyggda och utfällbara sådana i stål som är väldigt vassa. Några varianter liknar ett sandpapper och fästs på skon. De kan också vara effektiva eftersom de inte behöver tränga ner i isen för att fungera.
Sanda gångar
Att lägga ut sand på is fungerar bra som halkskydd. Dock måste sanden sedan sopas upp när det blir töväder, och om det kommer mer snö göms sanden och fyller inte längre sin funktion. Sand är relativt billig, men det krävs stora mängder för att klara en hel vinter om man har större ytor att halkskydda.
Är salt lämpligt att använda?
Salt smälter bort isen och skapar en helt isfri yta. Det kan verkligen löna sig att salta innan det börjar snöa. På så sätt lägger sig inte snön, och det blir inte heller isigt. Salt kan dock vara skadligt för naturen när det rinner ner i dagvattenbrunnar. Husdjurstassar mår inte heller bra av saltet och dessutom kan man locka vilda djur till tomten när de känner doften av saltet.
Halkfria underlag
Många gånger är grusvägar, större grusplaner och liknande mindre hala än stenplattor, trätrall och betongtrappor. Man kan också värma upp gångar och annat. På så sätt hålls de garanterat isfria under vintern. Det är dock en relativt dyr utgift. Man kan också lägga ut gummimattor liknande de som används i stall. De håller sig halkfria även i minusgrader, men om det hamnar mycket snö på dem kan man halka även där.