När vädret slår om och kylan kommer med is och snö betyder det att många halkar och skadar sig. Vanliga halkolyckor är stukningar, krosskador och frakturer. Fler kvinnor och äldre söker vård för halkolyckor än män och unga.
Kvinnor halkar troligtvis inte mer än män. Att kvinnor skadar sig mer vid halkolyckor beror exempelvis på att kvinnor drabbas mer av benskörhet än män. Vanligast är skador på under- eller överarm, fot och fotled, hjärnskakning samt krosskador på armbågar, höfter och knä.
För att undvika att halka är det rekommenderat att använda broddar på skorna. Undvik att springa till buss eller tåg. Ha din mobil i fickan eller handväskan och fokusera istället på var du sätter fötterna när du går. Var mycket vaksam på isfläckar eftersom de kan vara svåra att se. Snö, vinter och is kan orsaka skador på människor men även på hus om taket inte är tätt. Det är därför viktigt för husägare att underhålla taket så att bostaden skyddas från skador som kan bli dyra att reparera. Villatakspecialisten är ett företag som levererar högkvalitativa takarbeten med lång garanti. De har lång erfarenhet inom alla typer av takarbeten såsom takläggning, takmålning och plåtslageri. Villatakspecialisten är en professionell takläggare i Stockholm som gärna gör en gratis översyn av ditt tak, ger bra kostnadsförslag samt tydliga offerter.
En vanlig form av arbetsskada orsakas av halka. Vissa yrkesgrupper drabbas mer än andra, såsom förskolepersonal och hemtjänst. Att snö och is är stor orsak till arbetsskador under vinter står klart men lite görs för att motverka dessa trots stort lidande samt höga kostnader. Det går vanligtvis att få ut ersättning från arbetsskadeförsäkringen (som ingår i kollektivavtalet) samt ibland även för olyckor på väg till arbetsplatsen.
Fastighetsägare är ansvariga för att sanda och se till att människor inte halkar utanför exempelvis en butik. Då fastighetsägaren är ansvarig är det också fastighetsägaren som kan bli skyldig att betala skadestånd. Regler om skadestånd hittar du i skadeståndslagen. Men fullt så enkelt är det inte. Den som skadat sig genom att ha halkat måste kunna visa att fastighetsägaren varit vårdslös och att skadan orsakats till följd av denna vårdslöshet. Om det till exempel varit isigt och halt under en längre tid utan att fastighetsägaren åtgärdat problemet (kanske flera andra personer har halkat) är det större chans att beviljas skadestånd.
Den som skadat sig genom att ha halkat kan ha rätt till ersättning från en olycksfallsförsäkring. Det kan vara en privat försäkring eller en gruppolycksfallsförsäkring via en arbetsgivare. Barn, ungdomar och studenter kan också omfattas av en olycksfallsförsäkring via skolan de studerar hos. Om en halkskada uppstått på grund av bristande underhåll kan du, utöver olycksfallsförsäkringen, i vissa fall även kräva ersättning från kommun eller markägare. Den som skadat sig kommer troligtvis att behöva visa att kommunen eller fastighetsägaren varit vårdslös. Ett tips är att ta foton för att dokumentera skadeplatsen och om det fanns vittnen som såg halkolyckan är det bra att ta deras namn samt telefonnummer.