Halkskydd för utomhusbrukHalkskydd för utomhusbruk
Halkskydd inneHalkskydd inne
Halkskydd för skor
När vintern kommer och det börjar bli halt ute kan det vara skönt med skor som minskar risken att halka. Men det är faktiskt inte bara då halkskydd kan behövas. Arbetar man inom kök, i badhus eller liknande kan det också vara bra att ha skor som skyddar mot hala golv. Men vilka varianter av halkskydd för skor finns det och kan man verkligen lita på att de alltid fungerar?
Inbyggda halkskydd
Det finns en del skor som har inbyggda halkskydd. Det är främst vinterskor och kraftigare kängor som har den här typen av skydd. I regel handlar det om en liten infällbar metalldel som sitter under skon. Den är ofta försedd med små piggar som gör att foten får bättre grepp på hala underlag. Fördelen med de här halkskydden är att man inte behöver komma ihåg att ta med dem, och dessutom är de lätta att fälla in om man går in i en butik eller liknande.
Broddar som träs på skorna
Halkskydd för skor kan också vara av den form som träs på skon. Vanligen är de tillverkade av ett flexibelt gummimaterial med små metallbroddar på undersidan. Det gör att halkskydden passar flera skostorlekar och många skomodeller. När det delas ut gratis broddar är det ofta den här sorten som delas ut. De här halkskydden har flera fördelar. Bland annat kan de användas på nästan alla skor. De är också relativt lätta att ta av och på om man är flera i familjen som delar på ett par halkskydd. Nackdelen är att de inte är lika smidiga om man bara ska in lite snabbt i en affär. Då är det lätt hänt att man inte orkar ta av broddarna utan man går in med dem på skorna och då slits de ner snabbare.
Halksäkra sulor
Vissa modeller av skor har också sulor som tack vare material eller mönster skyddar mot halka. Ofta är det skor av skyddsmodell och skor för arbete i till exempel storkök som har de här sulorna. De halksäkra sulorna passar i regel bäst för våta golv och de är inte lika bra på snö eller is.
Att lita på halkskydden
Det kan vara lite svårt att lika på att halkskydden verkligen fungerar. Det är dock som så att man i regel gör sig mer illa om man går och spänner sig, än om man slappnar av. I regel brukar halkskydden få bra grepp, men någon fullständig garanti för att man inte ska ramla är det inte.
När hjälper halkskydd?
Halkskydd i form av broddar hjälper som bäst på is och i snö. På ren blankis eller svartis har även de problem med att få fäste och där kan man lätt halka trots att broddarna eller halkskydden används på rätt sätt.
Djur och halkskydd
Det är inte bara människor som halkar och ramlar utan det kan även djur göra. Vem har inte sett en hund som har lite för bråttom inomhus, eller hört den berömda liknelsen om Bambi på hal is? Men hur fungerar det egentligen med halkskydd för djur och finns det sådana?
Är det vanligt att djur halkar?
Ja, det förekommer att även djur halkar. Exakt hur vanligt det är kan vara svårt att svara på men det förekommer. Alla djur kan halka i snö, på is eller i lera. Husdjur kan också halka på golv inomhus. Djur som springer fort på gräs kan också tappa fotfästet. Men det finns sätt att skydda djuren på.
Halkskydd för hästar
Inom ridsport är det vanligt att man broddar hästarna. Det innebär att man skruvar fast små metallskruvar i hästens skor. Broddar finns både för användning på gräs, och för användning på snö eller is.
Risker med halkskydd för djur
Även för hundar finns det halkskydd i form av olika varianter av skor. Katter och andra djur tenderar inte att acceptera kläder lika väl och därför finns inga halkskydd för dem. Katter använder också i regel sina klor för att få fäste på hala ytor. Halkskydd för djur har vissa risker. Broddar som sitter under en hästhov kan till exempel orsaka väldigt allvarliga skador om hästen trampar sig själv eller någon annan. De gör också en skada som kommer av en spark många gånger värre. Det kan alltså vara klokt att skruva ur broddarna när de inte behöver användas. Under transport av hästen är det extra viktigt att hästen inte har broddar på sig. Då kan den nämligen ha svårt nog att hålla balansen i svängar och vid inbromsningar.
Hur skyddar sig djur i naturen från att halka?
Djur i det vilda har i regel inte några skydd för halka. Det förekommer därför att speciellt större djur halkar och fläker sig. Det kan leda till allvarliga skador och djuret kan plågas länge. Speciellt illa är det om djurets bakben glider isär och djuret nästan hamnar i en spagatliknande position. Många gånger behöver vilda djur avlivas efter en sådan halkolycka. Vilda djur är dock ofta duktiga på att undvika isar, eller så tar de det extra lugnt där det kan vara halt.
Viktigt att tänka på
Det finns en hel del saker att tänka på i samband med att man använder halkskydd. Det kan också vara bra att ha lite koll på vad man ska göra om man råkar ut för en halkolycka. Kanske halkar man trots halkskydd, eller så har man helt enkelt glömt broddarna hemma.
Halkskydden inomhus
När man befinner sig inomhus är det bra att ta av eller fälla in broddar som är tillverkade av metall. Dels slits broddarna mycket kraftigt om de används på andra underlag än snö och is. Dessutom kan golv och andra underlag ta skada av broddarna. Speciellt illa är det för trägolv och plastmattor som lätt repas eller får hål av vass metall.
Ingen garanti för att inte halka
Det är också viktigt att man tänker på att broddar eller halkskydd inte ger fullständig garanti för att halkolyckor ska undvikas. De minskar risken men det är fortfarande viktigt att man är försiktig. Broddar kan tappa sitt grepp, eller så är de lite för slitna för att kunna hålla fast om man till exempel går i en nedförsbacke. Det kan också vara så att isen är allt för hård för att broddarna ska få fäste.
När ska vården kontaktas efter halkolycka?
Om man halkar går det många gånger bra och man kan fortsätta sin promenad eller vad man sysslat med. Men ibland uppkommer kraftiga smärtor efter fallet och då kan det vara klokt att kontakta 1177 för att få råd om vad man bör göra. Ibland handlar det om att man sträckt sig och då går smärtan i regel över efter ett par dagar, men man kan också ha råkat mer illa ut och till exempel brutit något ben i kroppen.
Halkskydd utomhus
Under höst och vinter kan det bli rejält halt utomhus. Det kan vara löv som hamnar på marken, snö eller vatten som fryser och blir till is. För att bli av med halkan och även minska risken att halka finns det flera olika sätt att halkskydda på.
Sand och salt
Två av de kanske allra vanligaste sätten att halkskydda utomhus på är genom att sanda och salta. Saltet gör att snö samt is smälter bort och lämnar marken bar. Man kan med fördel salta redan innan snön faller, eller på kvällen innan det ska frysa på. Sand är mer miljövänligt eftersom den kan tvättas och återanvändas. Den läggs ovanpå snö eller is och ger bättre grepp.
Skotta noga
Genom att skotta noga kan man också minska risken att halka. Det allra bästa är självklart att skotta bort i stort sett all snö och is så gott det går. Ju mer noga man är, desto mindre risk är det att halka.
Mer halksäkra underlag
Man kan också välja mer halksäkra underlag utomhus. Många gånger är det mindre risk att man halkar på grusgångar och gräs än på bergsknallar eller stenplattor.
Måste man halkskydd?
Om man äger ett hus är det i regel standard att man halkskyddar på sin egen tomt. Man vill inte halka och slå sig. Men hur ser det egentligen ut utanför tomtgränsen, och hur är det om man har ett hus med flera lägenheter i?
Bostadsägarens skyldighet
Hur skyldigheterna för en villaägare ser ut när det gäller halkskydd kan variera mellan olika kommuner. I många fall ska man dock se till att skotta och sanda eller salta precis utanför villatomten. Om man äger ett lägenhetshus måste man rent av se till att halkbekämpa på ett bra sätt. Det finns lagar som talar om hur halkbekämpningen bör ske och om vad som sker om en fastighetsägare inte följer lagen.
Om halkskydd saknas
Om det saknas halkbekämpning och någon halkar och slår sig kan det sluta illa. Som fastighetsägare kan man rent av bli anmäld till polisen och bli inblandad i rättegångar med mera. Det finns också en stor risk att man tvingas betala skadestånd till den person som har halkat. Det är alltså klokt att man ser till så sandning, saltning och skottning verkligen fungerar på ett bra och tillfredsställande sätt.
Halkskydd i inomhusmiljö
Det är inte bara utomhus det finns risk att halka utan det kan även hända inomhus. Man kan inte heller säga att det bara är i storkök eller i industrier personer halkar utan det är faktiskt väldigt vanligt med fallolyckor även i vanliga hem. I många fall handlar det om att personer faktiskt halkar på sådana ställen som i köket, badrummet eller i en trappa. Men hur kan man minska risken att handla i sin egen inomhusmiljö?
Halkskydd i trappa
Trappor kan ställa till det rejält och en del av dem är väldigt hala. Det kan rent av räcka med att man går nedför trappan lite snabbt med ett par vanliga strumpor på fötterna, och så halkar man. Som tur är finns det sätt att halkskydda trappstegen på. Det finns sandpappersliknande tejp som helt enkelt klistras på trappstegen. Man kan också köpa mattor som läggs på trappstegen som dessutom är dekorativa.
Säkra mattor
Om man har lite hala golv kan vanliga mattor vara förrädiska och de kan lätt glida undan. Ett alternativ kan vara att fästa mattan med mattejp men då blir det svårt att flytta den vid städning eller om man vill byta matta. Det finns också underlägg av plast eller skumgummi som kan användas för att mattorna ska ligga på plats.
Bär tofflor eller inneskor
Ett annat sätt att minska risken att halka på är genom att man bär tofflor eller inneskor inomhus. De har i regel en sula av gummiliknande material som får bra grepp på de flesta underlagen.
Halkskydd i badrummet
Just badrum är en sådan miljö som många halkar i. Varje år kan man i tidningar som Aftonbladet läsa om personer som skadats mer eller mindre allvarligt i samband med att de halkat i dusch, badkar eller på någon annan plats i badrummet. Men hur kan man minska halkrisken?
Halksäkra golv
Ett smart alternativ kan vara att lägga ett halksäkert golv i badrummet. Det finns kakel som har små knottor på sig och det medför en mindre risk att halka jämfört med helt slätt kakel. Det finns också plastmattor med olika strukturer som gör risken mindre att halka.
Halkmatta eller andra halkskydd
I badkar och dusch är det inte fel att ha en halkmatta eller andra små figurer som fästs med sugproppar på golvet eller botten av badkaret. De gör att man slipper halka samtidigt som mattan lätt tas bort efter dusch eller bad.
Handtag på väggar
Det kan också vara klokt att ha några kraftiga handtag på väggen i badrummet. Då kan man hålla i sig och det minskar risken att man faller. Handtagen kan antingen skruvas upp eller fästas med rejäla sugproppar vilket gör att de kan monteras nästan var som helst.
Har du några frågor kommer du i kontakt med oss genom det här formuläret.