Det finns en hel del saker att tänka på i samband med att man använder halkskydd. Det kan också vara bra att ha lite koll på vad man ska göra om man råkar ut för en halkolycka. Kanske halkar man trots halkskydd, eller så har man helt enkelt glömt broddarna hemma.
Halkskydden inomhus
När man befinner sig inomhus är det bra att ta av eller fälla in broddar som är tillverkade av metall. Dels slits broddarna mycket kraftigt om de används på andra underlag än snö och is. Dessutom kan golv och andra underlag ta skada av broddarna. Speciellt illa är det för trägolv och plastmattor som lätt repas eller får hål av vass metall.
Ingen garanti för att inte halka
Det är också viktigt att man tänker på att broddar eller halkskydd inte ger fullständig garanti för att halkolyckor ska undvikas. De minskar risken men det är fortfarande viktigt att man är försiktig. Broddar kan tappa sitt grepp, eller så är de lite för slitna för att kunna hålla fast om man till exempel går i en nedförsbacke. Det kan också vara så att isen är allt för hård för att broddarna ska få fäste.
När ska vården kontaktas efter halkolycka?
Om man halkar går det många gånger bra och man kan fortsätta sin promenad eller vad man sysslat med. Men ibland uppkommer kraftiga smärtor efter fallet och då kan det vara klokt att kontakta 1177 för att få råd om vad man bör göra. Ibland handlar det om att man sträckt sig och då går smärtan i regel över efter ett par dagar, men man kan också ha råkat mer illa ut och till exempel brutit något ben i kroppen.